ASOCIAȚIA DE PĂRINȚI

"Luceafărul"

Halloween-pro și contra

Publicat pe: 29 Oct 2020
Categorii: Sărbători

FOTO: historia.ro

Legenda dovleacului luminat

 

Legenda lui  Stingy Jack   provine din folclorul irlandez.

Jack a păcălit diavolul să se urce într-un măr. Pentru a-l împiedica să se răzbune şi să-i ia astfel sufletul, a desenat pe trunchiul copacului semnul crucii. Diavolul, înfuriat, pentru a se răzbuna l-a blestemat pe bătrânul Jack să cutreiere pentru totdeauna pământul, fără să poată intra vreodată în iad sau în rai. Singurul lucru pe care i l-a îngăduit a fost să poarte cu el un felinar care să-i lumineze calea. Astfel, de Halloween, aceştia obişnuiau să scobească napi, tărtăcuţe, cartofi şi sfeclă pentru a-şi face felinare care să-i păzească de spiritele rele.

Pro și contra Halloween

 

Deși nu este o sărbătoare românească, Halloweenul aduce distracție și multe dulciuri. Seamănă cumva cu colindul copiilor în pragul sărbătorilor de iarnă. Copiii sunt sunt interesați de tot ceea ce înseamnă distracție, purtănd costume cât mai haioase și mai interesante, sculptând fețe vesele sau înfricoșătoare în dovleci mai mari sau mai mici.

 Pe de altă parte, Halloween-ul este de fapt o sărbătoare care îl întruchipează pe Satan, deoarece acestuia îi place moartea și întunericul. Costumarea înfricoșătoare și decorarea locuințelor ne aduc mai aproape de el. De asemenea poate presăra în mintea copiilor mai mici frica de întuneric și de existența unor făpturi care apar noaptea în scopuri rele.

 

Efectele Haloween-ului asupra copiilor

 

În ce privește efectele Haloween-ului asupra copiilor, părinții sunt împărțiți în două tabere: unii consideră că este o sărbătoare inocentă în care copiii se costumează și primesc dulciuri, în vreme ce alții spun că îi poate speria pe cei mici și că are influențe negative asupra minții lor în formare. Un studiu făcut în America subliniază că teme legate de moarte (fantome, schelete, vampiri, zombi) sunt folosite ca distracție a copiilor:

”Copiii, până la o anumită vârstă nu fac diferența între planul real și cel imaginar. Anumite lucruri care par amuzante pentru adulți, pot fi absolut înspăimântătoare pentru ei”,

avertizează psihologul Clark. El avertizează că miezul Halloween-ului este celebrarea morții.

 

Tu ce părere ai? Ești pro sau contra Halloween?

 

Este oare suficient să explicăm copiilor ceea ce este ficțiune? Este Halloween-ul o sărbătoare care se adresează copiilor noștri?

 

ARTICOLE SIMILAREComentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.